E-bike kopen | 5.500+ aanbiedingen op BikeExchange (2023)

Elektrisch fietsen, comfort voor iedereen

Toen de elektrische fiets net zijn neus aan het venster kwam steken, werd hij al snel bestempeld als iets voor oude mensen. Hoe meer E-bikes de straten versierden, hoe meer hun voordelen voor het brede publiek begonnen opvallen. Al ben je nog piepjong en zo fit als een hoentje, aangenaam fietsen met een beetje hulp kan altijd deugd doen. Je zweet minder, je geraakt met vingers in de neus een brug over en een zware boodschappentas hoeft geen anker meer te zijn.

Met een E-bike wordt je fietswereld ook een stuk groter. Mooie plekjes die vroeger veel te ver weg leken, zijn dankzij je hogere snelheid en kleinere inspanning een pak gemakkelijker te bereiken. Voor koppels die graag samen buiten komen, maar verschillen qua fitheid is het ook ideaal. Als je op een E-bike zit, moet je fittere partner al sterk voor de dag komen om jou bij te houden.

Zo zie je maar dat de elektrische fiets al lang niet meer exclusief is voor mensen die minder te been zijn. Ze zijn net een slimme oplossing voor wie het meeste uit de fiets en alle mogelijkheden die erbij horen wil halen.

Fietsen met trapondersteuning: Zo werkt het

Bij E-bikes wordt het rijden alleen elektronisch ondersteund wanneer de pedalen worden gebruikt. Daarom is een elektrische fiets geen officieel gemotoriseerd voertuig. De basisaandrijving gebeurt nog altijd met de benen.

(Video) This Isn’t Your Father’s Bicycle

Een normale E-bike is begrensd op vijfentwintig kilometer per uur. De motor (die meestal een vermogen heeft van zo’n 250 watt) helpt je vooruit tot je deze maximum snelheid behaalt. Dan valt hij automatisch uit en sta je er even terug alleen voor. Omdat het gewicht van een E-bike gemiddeld tien kilogram hoger is dan dat van een gewone stadsfiets, zal je snel vanzelf weer onder de 25 km/u duiken en begint de motor weer als voordien bij te trappen.

Merken die bekend zijn voor hun E-bikes zijn onder andere Flyer, Stromer, Trek en nog veel andere. De elektromotoren worden door de fietsenmerken zelf gemaakt of door grote motorfabrikanten, zoals Bosch of Yamaha.

Er bestaan ook E-bikes die tot 45km/u rijden. Dat zijn de zogenaamde S-Pedelecs

De meeste courante modellen hebben een boordcomputertje waarmee je de sterkte van de ondersteuning kan bepalen. Heb je dus niet veel elektrische hulp nodig, dan kan je de motor minder laten helpen of zelfs uitzetten. Zo heb je zelf deels de levensduur van je batterij in de hand. Een elektrische fiets op de zwaarste stand verbruikt meer energie. Dit is dus niet anders dan je auto, of zelfs je eigen benen. Hoe minder moeite de motor heeft om je snelheid omhoog te houden (bv. Met rugwind naast het kanaal), hoe verder je zal kunnen rijden.

  • Maximumsnelheden tot 25 km/h / 45 km/h (S-pedelecs)
  • Krachtige motoren tussen 150 en 500 watt
  • Speciale types: E-MTB, City E-bike, Trekking E-bike, Cross E-bike, Urban E-bike, E-load bike.
  • Bereik tot 200 km en meer, afhankelijk van batterij, terrein en gekozen niveau van assistentie

De batterij en actieradius van een E-bike

Behalve een motor hebben elektrische fietsen ook een batterij. Deze accu voedt de motor en werkt op elektriciteit. De accu kan geplaatst zijn op de bagagedrager of zadelstang, zoals vaak te zien is bij elektrische stadsfietsen. Bij sportievere modellen is hij vaak te vinden op of in de onderste buis van het frame. Door het zwaartepunt van de fiets zo laag mogelijk te houden, blijft de wendbaarheid het beste gewaarborgd.

(Video) When Your Buddy Gets An E-Bike

De gemiddelde actieradius van je elektrische fiets kan sterk variëren. Het is de batterij of accu die dit bepaalt, de motorsterkte maakt hiervoor niets uit. Een grotere en duurdere accu kan ondersteuning bieden tot ver boven de 100km. Maar de actieradius wordt door veel factoren beïnvloed. Alles van je lichaamsgewicht, over je bandendruk tot het terrein waarop je fietst bepaalt mee hoe ver je E-bike blijft rijden.

Lees meer > Bosch E-bike systemen

E-fietsen voor elk type

Vergeleken met een gewone fiets hebben E-bikes of elektrische fietsen, naast de elektrische motor, een accu, besturingselektronica voor de motor en een sensor die de crankbeweging van de berijder detecteert. Afhankelijk van het gewicht, de motorisering en de accubehuizing worden ook afzonderlijke fietsonderdelen, zoals het frame en de remmen, aangepast. De plaatsing van de batterij of de integratie ervan in het fietsframe verschilt naargelang van het type fiets en het beoogde gebruik. Terwijl op E-Mountainbikes de batterij bijna uitsluitend aan de onderbuis is bevestigd of in de onderbuis is geïntegreerd, is de batterij op E-city en E-trekking fietsen ook vaker te vinden aan de zadelbuis of op de bagagedrager. De actieradius van een elektrische fiets met hulpmotor is sterk afhankelijk van de accu en de gekozen mate van ondersteuning. Gematigde fietstochten tot 200 km zijn mogelijk bij aangepast gebruik. De elektromotoren worden ofwel door de fietsfabrikant zelf vervaardigd, zoals in het geval van Specialized.

In zijn beginjaren werd de E-bike nog beschouwd als een fiets voor oma en opa. Wie zichzelf als jong, sportief en dynamisch beschouwt, voelt zich begrijpelijkerwijs niet meteen op zijn gemak bij het idee om elektronische fietsondersteuning te gebruiken. Daarom werd de doelgroep in het begin duidelijk afgebakend. Ouderen en gehandicapten konden met de elektrische fiets weer zonder al te veel inspanning langere afstanden afleggen, en als bedrijfsvoertuig voor kortere afstanden was de fiets met elektrische aandrijving een goed alternatief voor al diegenen die niet bezweet op hun bestemming wilden aankomen. Dat er nog mensen zijn die zo'n vervoermiddel gewoon comfortabel vinden, is uitgesloten, want niet iedereen ziet de fiets als een sporttoestel. Maar op BikeExchange maakt het niet uit voor welk doel jouw nieuwe elektrische fiets moet dienen - in onze shop vindt je gegarandeerd de juiste aanbieding van een topfabrikant online.

(Video) How an E-Bike Works

Sportieve pedelecs voor meer fietsplezier

Om een grotere doelgroep aan te spreken, zijn E-bikefabrikanten de laatste tijd opgeschoven van pure fietsen voor de stad en licht terrein, naar klassieke fietscategorieën. Er zijn nu sportieve Urban E-bikes voor in de stad en E-Mountainbikes die een jonger publiek aanspreken. Met name Mountainbikers hebben snel het voordeel van de elektrische aandrijving op vermogensklimmen ingezien en hebben, na een korte aanloopfase, deze nieuwe ontwikkeling uitstekend opgepakt. Fabrikanten zoals Haibike werken nauwgezet aan verdere toepassingen voor de veelzijdige aandrijving, die uitstekend kan worden gebruikt in de sport- en hobbysector, maar ook voor commerciële voertuigen zoals bakfietsen. Een andere snelgroeiende markt is het Cross E-bike segment. Met hun samensmelting van Mountainbike en snelle trekkingfiets zijn deze fietsen bijzonder veelzijdig en geschikt voor gebruik in de stad, maar ook voor tochten en lichte off-road ritten. De weg naar het werk kan zo worden gecombineerd met een aansluitende rit na het werk, zonder dat tussendoor de bezwete kleren moeten worden uitgetrokken.

Milieuvriendelijk én een goede investering: de voordelen van E-bikes

Je moet geen klimaatexpert zijn om te weten dat fietsen milieuvriendelijk is. Elektrische fietsen stoten ook geen schadelijke stoffen uit en met elke kilometer die je met de E-bike doet waarvoor je de auto thuis laat staan, bespaar je benzine. Mensen zijn soms afgeschrikt als ze een E-bike prijslijst bekijken. Maar bekijk de aankoop als een investering. Je stoot minder CO2 uit, je brandstoftank blijft langer vol én je bent in de buitenlucht in beweging. Als je dan nog niet overtuigd bent om een elektrische fiets te kopen…

Daarbovenop betalen veel werkgevers een fietsvergoeding uit. Ook voor E-bikes. Als je regelmatig een handvol kilometers naar het werk aflegt, heb je op het einde van de maand al gauw een mooi nettobedrag extra. Doe je genoeg kilometers, dan betaalt een E-bike zichzelf terug.

Trends 2022: De nieuwste E-bike modellen nu in de winkel

Het nieuwe modeljaar 2022 is al door de meeste E-bikefabrikanten gepresenteerd en vindt steeds meer zijn weg naar het assortiment van onze dealers. Je kan nu de nieuwste modellen van talrijke merken gemakkelijk via onze marktplaats ontdekken en vervolgens, afhankelijk van de beschikbaarheid, rechtstreeks via de aangesloten onlineshop bestellen of de dealer in de winkel bezoeken en van een proefrit genieten.

Nieuwe aandrijfsystemen

Nadat de nieuwe Bosch Powertube-accu vorig jaar zijn intrede deed en op veel vlakken een revolutie betekende voor de E-bike, zijn er in 2021 weer tal van nieuwe systemen en leveranciers die fabrikanten nog meer flexibiliteit bieden bij het uitrusten van hun E-bikes. Naast nieuwe Shimano StePs aandrijvingen, nieuwe Yamaha en Panasonic motoren en de bijzonder lichte en krachtige Brose Drive S Mag, waren er ook innovaties bij Bosch met het nieuwe Kiox display en de première van het E-bike ABS. Ook de bijzonder compacte motoren van Bafang en Fazua zijn verder ontwikkeld en zijn in steeds meer fietsen te vinden. Een groot hoogtepunt komt opnieuw van de Schweinfurt E-bike experts Haibike. Met de FLYON-serie presenteert het merk zijn eigen aandrijfsysteem op basis van een TQ-motor, die met 120 Nm een van de krachtigste op de markt is. Het systeem overtuigt ook door een hoge mate van systeemintegratie, zoals geïntegreerde ventilatie, sensortechnologie en verlichting.

Meer en meer E-racing fietsen

Een andere trend die kan worden waargenomen in de E-bike gamma's van de fabrikanten is waarschijnlijk de uitbreiding van de elektrische aandrijving naar racefietsen. Haibike en Giant hebben al enkele jaren E-racing fietsen in hun gamma, en vorig jaar volgden merken als Cube en Focus. In 2021 werd het tempo echt opgevoerd en presenteerden merken als Corratec, KTM en Look hun modellen. Dit werd mogelijk gemaakt door de nieuwe aandrijfsystemen van Bafang, Fazua en anderen, die alle compacte systemen hebben ontwikkeld bestaande uit lichtgewicht motoren en batterijen. De accu's zijn meestal veel zwakker (rond 250 Wh) en dus lang niet zo krachtig als een model van Bosch, Shimano of Yamaha, maar ze zijn nog kleiner en veel lichter dan de Powertube, zodat ze helemaal in de onderbuis kunnen worden opgeborgen. Voor racefietsen, waar gewicht altijd de eerste overweging is, is dit natuurlijk zeer voordelig.

E-fietsverzekering - wat je moet weten

De gemiddelde aankoopprijs van een hoogwaardige merk E-bike ligt tussen de 1.800 en 4.000 euro. Vanuit financieel oogpunt zijn elektrische fietsen alleen al om deze reden zeer interessant voor professionele fietsendieven en gelegenheidsoplichters.

Daarom moet je zeker nadenken over het onderwerp verzekering. Veel mensen denken dat een fietsverzekering als aanvulling op de inboedelverzekering voldoende is, maar in de meeste gevallen is dit niet voldoende. Het is vaak beperkt tot een percentage van het inboedelverzekeringsbedrag, vaak slechts 1 %. Met een totaalbedrag van € 75.000 komt dit neer op slechts € 750, wat natuurlijk in geen geval de aankoopprijs van de e-bike kan dekken. Anders beschermt de inboedelverzekering tegen inbraak en diefstal uit de woning, de afgesloten kelder of een garage. Maar hoe zit het met openbare ruimtes? Hier is de inboedelverzekering niet van toepassing. Hier kunt je een aanvullende fietsverzekering afsluiten, die onder bepaalde omstandigheden erg duur kan zijn.

Goed nieuws voor S-pedelec rijders. Fietsen met verzekeringsplaatjes kunnen relatief goedkoop tegen diefstal worden verzekerd als aanvulling op de standaard aansprakelijkheidsverzekering. Voor normale elektrische fietsen tot 25 km/h geldt dit echter niet. In dit geval is de goedkoopste verzekering waarschijnlijk de inboedelverzekering met een aangepaste aanvullende fietsverzekering. Indien men bijvoorbeeld met de bovenvermelde inboedelverzekeringssom van 75.000 euro tot drie procent kan oplopen, zou dit voldoende zijn om de aankoopprijs te dekken.

Gemakkelijk E-Bikes kopen op BikeExchange

Je wilt een E-bike kopen, maar weet niet waar te beginnen? Dan is BikeExchange de juiste plaats voor jou. Wij bieden je de grootste keuze aan vooraanstaande merken en naast actuele fietsen ook modellen van vorig jaar en tweedehands fietsen, zodat je gegarandeerd vindt wat je zoekt en na een bezoek aan onze fietsen online shop meteen op jouw nieuwe elektrische fiets kunt stappen. Gebruik de filterfunctie aan de linkerkant om jouw belangrijkste criteria in te voeren, zoals prijs, motorvermogen of versnellingen, en je krijgt de beste aanbiedingen op ons platform. Dit maakt het gemakkelijk om jouw volgende E-bike online te kopen.

Terug naar de E-bike aanbiedingen

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated: 02/17/2023

Views: 6748

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.