E-bike test: Overzicht van elektrische fietstests in 2022 (2023)

Bekijk in één overzicht alle resultaten van de verschillende fietstests in 2022 en 2021. Want er zijn tegenwoordig verschillende e-bike tests, allemaal met eigen opzet en aanpak. Van elke bekende fietstests tonen we hier de resultaten, bevindingen en uitkomsten zodat het je helpt in de oriëntatie naar een nieuwe elektrische fiets. Zo vind je altijd de beste e-bike voor jou!

We geven een samenvatting van de test, de aanpak, het aantal testers en uiteraard ook de uitslagen van de fietstest als deze bekend zijn. Je kunt op Kieskeurig.nl gelijk de specificaties van de betreffende e-bike vinden en meer afbeeldingen. De winnaar van een test wordt je niet zomaar en is heel waardevol. Want uit een onderzoek uit januari 2022 van Kieskeurig.nl bleek dat 74% van de consumenten een prijswinnend model een streepje voor geeft. Doe jij dat ook?

Laatste update: 14 maart 2022 om 11:10

Naar het forum!

E-bike van het Jaar 2022

FietsAwards door de RAI-vereniging

De FietsAwards van de RAI-vereniging staat niet alleen garant voor kwaliteit, maar ook voor comfort en innovatie. Eigenschappen die een belangrijke rol spelen bij de keuze van de consument. De ingezonden fietsen werden door een deskundige, onafhankelijke vakjury beoordeeld én in de praktijk getest. Op donderdag 10 maart 2022 zijn de winnaars van alle FietsAwards 2022 onthuld. Dit jaar waren er twee winnaars van de E-bike van het Jaar 2022 onderverdeeld in de categorie Urban en Sportief.

E-bike van het Jaar 2022 Sportief

De E-bike van het Jaar 2022 Sportief is geworden de Kalkhoff Entice 5.B Advance+. De vakjury kwam met een oordeel waarin deze fiets van Duitse makelij de beste e-bike is waarmee je twee vliegen in één klap slaat. "Een volwaardige elektrische fiets voor de fietspaden en straten maar die ook zijn mannetje staat bij uitstapjes buiten de gebaande paden. De jury is daarnaast ook onder de indruk van de afmontage: de 12 versnellingen in combinatie met de sterke middenmotor, de mtb-banden en de volwaardige geveerde voorvork, alles maakt deze sportieveling tot een echte alleskunner."

E-bike van het Jaar 2022 Urban

De prijs van de Urban E-bike van het Jaar 2022 is gewonnen door de Sparta d-RULE Energy. Een plaatje voor het oog maar ook heel functioneel, sterk en veilig. De vakjury kwam met het volgende oordeel: “De eerste indruk bij deze elektrische fiets van Sparta maakt het waar: robuust, stoer, onderscheidend. Aan de details en veiligheid is aandacht besteed en dit maakt indruk op de jury. Het achterlicht springt er natuurlijk bovenuit. De ledverlichting is goed zichtbaar en de mooie oplossingen voor het afdekkap van de accu plus de fraai weggewerkte laadpoort worden gewaardeerd. En de rijervaring is al net zo goed, de mix van Bosch middenmotor, riem en Nexus 5 versnellingsnaaf maakt het een fijne fiets om mee te rijden.”

AD Fietstest.nl

Al jaren wordt de AD Fietstest in het voorjaar gepubliceerd in de krant. Voor de ADR Fietstest is Fietstest.nl de partij die de test uitvoert. De elektrische fietstest vindt plaats op een parcours bij Utrecht. In februari en maart 2022 nemen testpersonen deel aan de fietstest door de fiets kort te testen in verschillende categorieën e-bikes. Publicatie van de test wordt verwacht in april 2022.

Verwachte publicatie is april 2022. Tot die tijd hieronder de resultaten van de AD Fietstest 2021.

Categorie Elektrische Stadsfietsen 2021 per prijscategorie:

€ 1.500 - € 2.500
Best Getest:
Giant Entour E+1

(Video) Deze strakke Nederlandse e-bike biedt waar voor je geld

€ 2.500 - € 3.500
Best Getest:
Stella Morena Premium MDB FI

€ 1.500 - € 2.500
Goed uit de test:
BatavusFinez E-go

€ 2.500 - € 3.500
Beste Koop:
Spartaa-Shine M8b

Meer dan € 3.500
Beste Koop:
QWICPremium Q MN8 Belt

Categorie Sportief woon- werkverkeer per prijscategorie:

€ 1.500 - € 2.500
Best Getest:
DecattZoom E-Bike

€ 2.500 - € 3.500
Best Getest:
Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt

(Video) De best verkochte e-bike van Gazelle! Terecht?

Meer dan € 3.500
Best Getest:
FlyerUpstreet5 7.23

E-bike test: Overzicht van elektrische fietstests in 2022 (1)
E-bike test: Overzicht van elektrische fietstests in 2022 (2)

€ 1.500 - € 2.500
Goed uit de test:
Batavus Dinsdag E-go Classic

€ 2.500 - € 3.500
Beste Koop:
Sparta d-Rule M8Tb

Meer dan € 3.500
Beste Koop:
Koga PACE B10

Consumentenbond

De Consumentenbond is en blijft een begrip als het aankomt op testen. Ook zij voeren al jarenlang een elektrische fiets test uit en op de uitslag wordt altijd met veel spanning gewacht. Welke e-bike mag zich in in 2022 Beste uit de Test noemen of misschien nog beter; Beste Koop van de Elektrische fiets test door de Consumentenbond.

De Consumentenbond test elektrische fietsen die volgens hen redelijk tot goed verkrijgbaar zijn. Als kanttekening geven ze mee dat door de grote vraag als gevolg van de coronacrisis sommige e-bikes een langere levertijd hebben. Wil je direct op de hoogte zijn bij publicatie? Meld je dan aan als lid van de Consumentenbond en bekijk de uitslag in het magazine of online.

(Video) BESTE ELEKTRISCHE FIETS – TOP 5 BESTE + TIPS!

Verwachte publicatie is april/mei 2022.

ANWB E-biketest 2022

De ANWB is ook zo'n autoriteit qua tests en dan vooral als het aankomt op mobiliteit. De ANWB elektrische fiets test komt ook al jaren voorbij en de winnaar is altijd erg trotst met dit predicaat. Vorig jaar koos ANWB ervoor om in de e-biketest 14middenklasse e-bikes te testen. Daarmee doelden ze op elektrische fietsen in de prijscategorie tot € 2500. Benieuwd naar de resultaten en winnaars van de ANWB fietstest 2022? We verwachten de resultaten van de fietstest in april/mei 2022.

Verwachte publicatie is april/mei 2022. Tot die tijd hieronder de resultaten van de ANWB Fietstest 2021.

Testwinnaar: KalkhoffEndeavour 3.B Move

Uit de test van ANWB blijkt dat deze Kalkhoff fiets van Duitse makelij een echte krachtpatser is. Deze e-bike is voorzien van een derailleur en de krachtige Bosch Performance-motor, de combinatie tussen deze twee maakt dat steile hellingen moeiteloos bedwingt. Volgens ANWB is de fiets bijzonder stabiel, zijn de remmen krachtig en veilig en is de actieradius met 63 kilometer in de hoogste ondersteuningsstand met 500 Wh accu dik in orde. Kortom, een terechte testwinnaar volgens ANWB.
Bron: ANWB

Voordelige keus: Vyber Ride E1 Special Edition

Een relatief onbekend fietsmerk komt als verrassing uit de e-biketest en krijgt daarmee het predicaat Voordelige Keus. De Vyber Ride E1 is een Nederlandse e-bike voorzien van een unieke motor. De krachtige en prettige ondersteuning bij zowel vlakke landschappen als in de heuvels, de prettige rijeigenschappen en de fraai afwerking stemt tot tevredenheid van de jury.
Bron: ANWB

(Video) Review: VanMoof S5

E-bike Duurtest door Kieskeurig.nl

Ook in 2022 organiseert Kieskeurig.nl weer de E-bike Duurtest. Een fietstest waarbij de testrijders de fiets berijden over een langere periode in hun eigen omgeving voor het beste oordeel en echte ervaringen. Op dit moment loopt de test en fietsen de testrijders van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest door het hele land. Geen korte impressie, maar praktische ervaringen van echte mensen.

Verwachte publicatie is mei 2022. Tot die tijd hieronder de resultaten van de E-bike Duurtest 2021.

Lees alle bevindingen en resultaten van de 2021 E-bike Duurtest op deze pagina.

Een aantal e-bikes die hebben deelgenomen aan de E-bike Duurtest 2021:

Meer weten!

Telegraaf en Fietsersbond

Ook de Telegraaf publiceert een Elektrische fiets test. Dit doen zij normaliter in samenwerking met de Fietsersbond die de test voor hen uitvoert. In voorgaande jaren vond de test altijd plaats rond Arnhem. Daar waar de heuvels beginnen en af en toe op een onverhard fietspad getest kan worden. In 2021 heeft de Telegraaf een e-bike special uitgebracht, maar hierin ontbrak een fietstest. Wellicht pakken ze dit in 2022 weer op. Als de resultaten bekend zijn en de winnaars van de Telegraaf fietstest ook, dan tonen wij deze op deze pagina.

Publicatiedatum nog niet bekend.

Ook interessant:

E-bikes online vergelijken
Artikelen over e-bikes

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!

(Video) E-Bike met Bosch middenmotor opvoeren - Bluetooth Speedbox

FAQs

What are the top five eBikes? ›

If you're looking for the best electric bikes, there's a lot to choose from, with electric motors and batteries added to a wide range of bikes to add extra power.
...
Best Electric Road Bikes
 1. Ribble Endurance SL e. ...
 2. Specialized S-Works Turbo Creo SL. ...
 3. Cannondale Topstone Neo Lefty 3. ...
 4. Wilier Cento1 Hybrid Ultegra Di2 e-bike.
Nov 2, 2022

Did the electric bike Credit pass? ›

But Senator Joe Manchin (D-WV) had the final word at the end of the day, and the e-bike tax credit was eliminated. The disappointment was palpable among urbanists and bike advocates.

Are eBikes recommended for seniors? ›

But to answer the question in short: Yes, e-bikes are safe for seniors. Not only are they safe, they offer a host of health benefits from low-impact physical exercise to boosts in mental and cognitive health.

What is the best name brand electric bike? ›

Top Ebike Brands of 2023: Our Favorites List
 • Rad Power Bikes.
 • Lectric eBikes.
 • Ride1Up.
 • Aventon.
 • Ariel Rider.
 • Juiced Bikes.
 • Biktrix.
 • Blix Bikes.

Is there an e-bike tax credit for 2022? ›

Taxpayers will be able to claim a credit of up to $1,500 for electric bicycles placed into service in the United States starting in 2022. Taxpayers may claim the credit for one electric bicycle per taxable year (two for joint filers).

What eBikes qualify for tax credit? ›

Eligible eBikes must be a class 1 electric bicycle, a class 2 electric bicycle, or a class 3 electric bicycle and equipped with the following: An electric motor under 750 watts. Pedals capable of propelling the vehicle. A saddle or seat for the rider.

Can I claim my ebike on my taxes? ›

You can claim the tax credit for your e-bike purchase any time during the tax year. The tax credit for ebike can be claimed when you have bought an eligible bike. To claim the credit, you will need to provide proof of purchase, as well as your Social Security number.

Should a 70 year old ride a bike? ›

Senior bike riding is perfectly safe and has many health benefits. It will help you lose weight, stay strong, avoid chronic illness, stay mentally alert and live longer.

What is the best eBike for an older woman? ›

8 Best Electric Bikes For Seniors – Safest & Lightweight
 • 1.1 ECOTRIC Powerful 500W Folding Electric Bicycle.
 • 1.2 Pedego Boomerang.
 • 1.3 630 EVRYjourney Adult Electric Bicycle.
 • 1.4 Rad Power Bikes RadCity Step-Thru 3.
 • 1.5 ANCHEER 26″ Extreme Comfort Electric City Bike.
 • 1.6 Ride1UP Core 5 step-thru.
Sep 28, 2022

Can Ebikes go without pedaling? ›

The answer is yes—and no. There are some e-bikes that feature a throttle, which will allow you to ride without pedaling. However, that feature does come with some downsides. Other types e-bikes, including both of the Bluejay models, require riders to pedal in order to engage the battery and the motor.

Can Ebikes be ridden without the battery? ›

Can an electric bike be ridden with a flat battery? Yes, you can ride your ebike home if the battery runs out during a ride.

How long should an ebike battery last? ›

You should typically expect a battery to last between 3 and 5 years if it is well maintained. (A lithium-ion battery will slowly lose its capacity over time, even if it's not used.) Below are three things you can do to ensure you get the longest usage out of your electric bike battery.

How long do ebike motors last? ›

One common question is, “How long does an electric bike motor last?” Most electric bike motors last between 3 to 10 years. As you can see, the motors can vary in life span but they are regarded as one of the longest service life parts.

How much should I pay for a good electric bike? ›

Purchasing: a basic commuter e-bike costs $1,000 to $4,000, while a customized high-end e-bike can range between $10,000 to $12,000.

How much does a good ebike cost? ›

For a good quality, serviceable electric bike, the starting price range can be $1,500-$2,500 with options that can go much higher. The average price of an e-bike is about $2,000. Entry-level electric bikes are about $1,000. High-end e-bikes can cost $6,000 or more.

Which cheap electric bike is best? ›

Popular Electric Bikes Under 50,000 in India
 • 2.3. | 121 reviews. Bounce Infinity E1. Rs. ...
 • 1.3. | 18 reviews. Avon E Plus. ...
 • 1.5. | read reviews. Lohia Oma Star. ...
 • 1.4. | 16 reviews. Avon E Lite. ...
 • | 22 reviews. Ujaas eZy. Rs. ...
 • | read reviews. Motovolt Urbn e-Bike. Rs. ...
 • 2.9. | 26 reviews. Avon E Scoot. ...
 • | read reviews. Greta Harper ZX Series-I. Rs.

Who is the biggest manufacturer of e-bikes? ›

Trek Bicycle Corporation is the largest bicycle manufacturer in the US. The company specializes in manufacturing high-end bikes for competitive riders.

Which is the number one electric bike? ›

The most popular electric motorcycles include Revolt RV400 (Rs. 1.24 Lakh), Ultraviolette F77 (Rs. 3.80 Lakh) and Tork Kratos (Rs. 1.22 Lakh).

Who is the leader in eBikes? ›

Bike (US), Merida Industry Co., Ltd. (Taiwan), Giant Manufacturing Co., Ltd. (Taiwan), and Yamaha Motor Corporation (Japan) are the leading manufacturers of e-bikes in the global market. With the growing demand for e-bikes, there are technological advancements in the field of e-bikes.

Which battery is best for electric bike? ›

Cell Chemistry: Lithium-ion (li-ion) batteries are the best option for e-bikes. Although lead-acid batteries are significantly cheaper, they're three times as heavy as their li-ion equivalents. Li-ion has several variants of cell chemistry.

What are the 2 types of electric bikes? ›

Depending on the location of the motor, e-bikes are divided into two main types:
 • Electric bikes with the hub motor. The motor is built into one of the wheels and transmits energy to it. ...
 • Mid-drive motor. The motor is not located in one of the wheels, but in the middle of a bicycle in the pedals area.
Aug 22, 2020

Will Ebikes drop in price? ›

It is safe to say that it is improbable for e-bikes to become cheaper shortly because the prices of their essential materials are still continually rising, and the technology still has not matured. From the battery to the motor, the current trend of e-bike manufacturing is focused on improving performance.

How long do ebike batteries last? ›

You should typically expect a battery to last between 3 and 5 years if it is well maintained. (A lithium-ion battery will slowly lose its capacity over time, even if it's not used.) Below are three things you can do to ensure you get the longest usage out of your electric bike battery.

What is the difference between an e-bike and an electric bike? ›

An electric bike, or ebike, is a bicycle equipped with an electric bike motor to assist you when you're pedalling. The motor will get its power from a rechargeable battery mounted on the bike. To classify as an ebike, the motor has to help you rather than propel you on its own.

What is the fastest e-bike? ›

The top speed of the Revolution XX is officially listed at 70+mph, and test riders have been able to achieve 74mph on a flat surface. The manufacturers state that they believe this is the fastest e-bike ever produced that has usable pedals at top speed.

Who is the target market for Ebikes? ›

The majority of riders are 40 to 70 years old, but 25 to 35 year-olds are adopting e-biking at a quick clip. Riders are generally educated and from median income families, but demographics are broadening. People e-bike for many reasons, but mainly for recreation, health, transportation or to run errands.

Do people who buy Ebikes cycle more? ›

The measurement period lasted up to six months. We found that people who purchased an e-bike increased their bicycle use from 2.1 to 9.2 km per day on average, representing a change in bike as share of all transport from 17 to 49 percent.

Videos

1. 10 Things We Wish We'd Known About E-Bikes
(Global Cycling Network)
2. MY HONEST EXPERIENCE: Unboxing the Aventon Aventure E-bike
(World Nomac)
3. I Bought A $600 Electric Bike On Amazon #Shorts
(Blatant Reviews)
4. Speed-pedelec KOGA PACE B20 - Bike Republic
(Bike Republic)
5. Most beautiful e-bike in the world? #shorts #ebike
(QicQ Amsterdam)
6. DE ADVANCED EBIKE (voorheen EBIKE DAS ORIGINAL) 2022 COLLECTIE: Dit moet je weten
(RoelPeerenboomTV)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated: 02/27/2023

Views: 6746

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.